">">
Veckan gästades av Frida Emanuelsson som jobbar som Lerums beredskapshandläggare.
 
Frida berättade om hur man jobbar med beredskapsfrågor i Lerums kommun. 
Man jobbar efter 3 primära principer inom kommunen ansvarsprincipen, närhetsprincipen och likhetsprincipen.
Frida berättar vidare om organisationen inom kommunen hur det ser ut och att arbetet är mandatstyrt och man har ett sk årshjul (Mandatperiod) som man jobbar efter,  där övning och utbildning ingår.
Lerums kommun har en krisledningsorganisation med kommunledningen i toppen men också möjlighet att kalla in sakkunniga om man tex har en incident med/kring vatten. 
 
Övning är en viktig del av verksamheten och Frida berättade om två olika övningar, en med en fiktiv villabrand och en övning kring sjönöd i Aspen. Övningarna genomförs så verklighetstroget som möjligt och efteråt går man igenom vad som fungerade och vad som inte fungerade så bra.
 
Man jobbar också med särskilda uppdrag inom kommunens beredskapsorganisation,  t.ex. så skickade man iväg 18 pallar med förnödenheter, dvs en full skåpbil till Ukraina nyligen, i en av dessa transporter fanns även de jackor med som några i klubben varit med och färgat.
 
Just nu är annars fokus på det civila försvaret och det man jobbar med är, trygghetspunkter, krigsorganisation, reservkraft och övning/utbildning och Frida avslutade med att säga att alla medborgare är en del av Sveriges beredskap.
 
En intressant morgon som gav insikt i detta viktiga arbete.