Ruby cup in lunga lunga

Ett projekt som främjar jämställdhet, hälsa, utbildning och miljö.

Många flickor i Kenya, liksom i många andra fattiga länder i Afrika och Asien, stannar hemma från skolan då de får sin mens. Det betyder att de förlorar en fjärdedel av sin utbildning och i vissa fall avbryter skolgången helt. Pubertet och menstruation är tabubelagt och något man inte talar om.

Lerum Aspen Rk driver projektet ’Ruby Cup in LungaLunga’ där vi skänker ett HSQ-kit (Health Safety Quality) innehållande menstruationskopp, kokkärl och steriliseringstabletter tillsammans med utbildning i vikten av hygien och samtal med de unga kvinnorna om vad som händer i kroppen när de går in i puberteten. Projektet gör att flickorna kan klara sin vardag på ett friare sätt och göra det möjligt för dem att gå i skolan och få samma utbildning som pojkarna. Vi samarbetar med kvinnocentret Nikumbuke och Ruby Cup.

Menstruationskoppen främjar jämställdhet, hälsa och utbildning, men även miljön då den inte bidrar till att det redan stora sopberget växer. Pengar samlas in genom att sälja tygkassar sydda av kvinnorna i LungaLunga, men också genom bidrag, gåvor och andra aktiviteter.

Vill du vara med och stödja vårt projekt?
Använd gärna bankgiro nedan.
Vi tar tacksamt emot alla bidrag.

Bankgiro 594-6256
SWISH 123 480 20 77

 

livet i lunga lunga

LungaLunga är en liten by i sydvästra Kenya precis på gränsen till Tanzania. Men LungaLunga är också en centralort omgiven av ett antal ännu mindre byar. Här finns både grundskolor och gymnasium, vårdcentral, affärer och marknad - trots byns centrum bara består av två vägar.
I LungaLunga ligger kvinnocentret Nikumbuke med tre hyddor för uthyrning till volontärer, en mindre vårdmottagning, Bendettahs kontor samt lokaler för undervisning både inom- och utomhus.
Kvinnorna försörjer sig på det som jorden kan ge - och det är inte lätt med torka och brist på vatten. Några av kvinnorna säljer begagnade kläder, tyger eller andra varor på marknaden och några jobbar med olika typer av hantverk eller som sömmerskor.
Kvinnocentret Nikumbuke jobbar för bättre levnadsvillkor genom utbildning och hälsa. Idag finns det kvinnogrupper i sex byar i området runt LungaLunga

ruby cup

Företaget Ruby Cup har vunnit många priser för sitt stora sociala engagemang. Det startades av tre kvinnliga masterstudenter på Copenhagen Business School 2011 för att hjälpa kvinnor i tredje världen. För varje Ruby Cup som säljs i västvärlden, skänks en kopp till Kenya. Företaget sponsrar även ideella föreningar, som Lerum Aspen Rotaryklubb, som köper koppar för att skänka till kvinnor i fattiga länder. Ruby Cup har i dag kontor i Köpenhamn, Berlin, Barcelona och Nairobi.
Koppen är tillverkad i medicinsk silikon, finns i två storlekar och kan användas i tio år. Den sköljs bara ut när den använts, men kokas däremellan.
Läs mer på www.ruby-cup.com ...