">">
En spännande inblick att vara diakon förr och nu fick vi av Catarina Granath som arbetar som diakon för Göteborgs Domkyrkopastorat. Catarina har tidigare varit medlem i LARK men är idag medlem i Göteborg-Örgryte RK.
 
Catarina utbildade sig på Bräcke diakoni och läste parallellt till sjuksköterska. Bland annat fick vi veta att diakonissor inte fick gifta sig med det fick däremot de manliga diakonerna. Tack och lov upphävdes det förbudet 1966. Många äldre diakonissor utan familj bodde på Bräcke och studenterna övade på att hålla gudstjänst för dem.
 
 
 
Diakon betyder ”tjänare” på grekiska. Diakoner har grön skjorta då grönt är växandets färg samt ett smycke med en kvist och en duva. En diakon jobbar med kyrkans sociala arbete och benämns ibland som ”handens ämbete”.
 
Catarina berättade om den fina utvecklingen av hon varit med och bidragit till i Vasa församling med matutdelning till behövande som de benämner ”gäster”, samtalsstöd och ekonomiskt stöd liksom uppskattade grillkvällar under sommaren. Man fokuserar mycket på ett bra logistiskt flöde, gästernas integritet och samspel. Just att börja kalla besökarna för gäster har gjort skillnad.
 
51 veckor av 52 bjuder församlingen på frukost, fika och kvällsmat – mycket tack vare sponsring av Steinbrenner & Nyberg. Inför sommaren kommer församlingen att få en stor gasolgrill av Göteborg-Örgryte RK som gör grillkvällarna ännu mycket bättre. Och känner du någon som kan bli korvsponsor inför sommaren så står det högt på önskelistan.
 
Tack Catarina för varmt och fint föredrag. Hoppas vi ser dig hos oss snart igen.
 
Renée Jonson, president