">">

Hjärta för alla hjärtan

Rotarys grund är att i yrkesnätverket göra gott och göra skillnad både internationellt och lokalt. Ett av de största internationella projekten för Rotary genom de snart 117 år Rotary funnits är som ni vet ”End Polio Now” där målet är att helt utrota polio från världskartan. Rotary är nära målet men tyvärr har krig och annat elände som exempelvis Covid-19 gjort att målets slutdatum flyttats flera gånger. Men snart så … och där är vi alla med och bidrar, ett bidrag som innebär att den andra världsomspännande sjukdomen i världshistorien utrotas helt (den första var smittkoppor).
 
Vi har ju i LARK också ett eget projekt där vi gör skillnad och gott för massor av flickor och kvinnor genom projektet ”Ruby Cup in LungaLunga” som vi framgångsrikt drivit i flera år nu.
Lokalt då, ja där kan man se massor av goda exempel och även här har vi i LARK gjort avtryck och gjort skillnad genom vårt ”Segling på lika villkor” och också vår simskola. Projekt som synts, som gjort skillnad och verkligen gjort gott.
 
Nu lägger vi till ett projekt som kanske är ett tillfälligt projekt men kanhända får ett gensvar lokalt och i LARK som innebär att vi fortsätter! Nämligen ”Hjärtstartare” att placera på en välbesökt plats i Lerums kommun centralt.
Fler än 10,000 personer i Sverige får ett hjärtstopp varje år, det är fler än 25 per dag!!! Hjärtstopp är en kamp mot tiden och efter så lång tid som 10 minuter är chansen till överlevnad minimal, dessvärre. Man kan säga att chansen att överleva minskar med 10 % för varje minut som går utan någon insats!
 
Allt är nu klart och måndagen den 14 februari klockan 18.00 invigs vår första hjärtstartare som då placerats på Stationshuset i Lerum C. Ni vet väl att 14 februari är Alla Hjärtans Dag!!
Tack vare fastighetsägarna till Stationshuset har vi fått lov att sätta upp vår startare just på denna centrala plats!
Vår president och undertecknad kommer att inviga startaren och sedan får vi hoppas att den kommer att användas (det får man väl ändå hoppas fast det innebär att någon person råkat illa ut …) Men självfallet är en önskan att så många av oss LARKare som har möjlighet att närvara gör det! Detta är såklart också ett jättebra tillfälle att visa att Rotary finns och tala om vad Rotary gör!
 
Vi kallar detta ”Hjärta för alla Hjärtan” (efter idé av Lisa Göthberg, vi har fått hjälp med att göra en skylt av Håkan Boqvist och Annelie Nyberg har fixat startaren via sina kanaler, Jaana Kollberg med PR kommittén har fixat mediakontakt så detta är verkligen ett LARK projekt när vi är som bäst)
 
För Lerum Aspen RK
Christer Liljenberg
PDG