">">
Denna strålande vackra vårmorgon samlades vi i kaffestugan på Nääs Slott och fick höra Maria Sidén, VD för August Abrahamsons stiftelse, berätta om de utmaningar som finns och om framtidsvisionen för Nääs. Maria kommer senast från Tjolöholmstiften och Tjolöholms Slott där hon varit 12 år som VD. Hon är i grunden byggnadsantikvarie med en påbyggnadsutbildning i publikt utvecklingsarbete inom turistsektorn.
 
Just att hitta lönsamma affärsverksamheter för kulturhistoriska platser är extra spännande tycker Maria – så hon har kommit helt rätt.
 
Maria beskriver Nääs som en ”oslipad diamant” och som en unik plats även internationellt. I slutet av 1800-talet var Nääs den andra mest kända platsen i Sverige näst efter Stockholm. Stiftelsen jobbar på uppdrag av siste ägaren August Abrahamson och hans testamente om att bevara Nääs och slöjdtraditionen, vilket ger en del extra utmaningar idag. Exempelvis får stiftelsen inte belåna egendomen för utveckling eller underhåll ens när det på sikt ger en bättre situation.
 
Under industrialismen växte en oro för att hantverk och natur skulle ta skada och försvinna. Nääs blev en smältdegel när lärare runt om i världen samlades för att utbilda sig i slöjd och pedagogik för att hålla liv i hantverkstraditionen. Man kan säga att detta var den första ”gröna vågen” där Nääs blev platsen för möten och kunskap.
 
Nu och framgent är det viktigt för stiftelsen fokusera rätt för att både ta vara på platsen och för att hitta de rätta affärerna. Ett stort behov finns av investeringsmedel snarare än bidrag och målet är att varje verksamhet som startas och bedrivs ska bli självbärande.
 
- Vi vill hitta dem som vill vara med på resan och bjuda in till att bidra på olika sätt, förklarar Maria.
 
Stort tack till Maria för att vi fick komma och höra om tankarna och verksamheten framöver.
 
Stort tack också för frukosten – den blir vi bjudna på. Pengarna som kom in via våra frukostbetalningar kommer att gå in som sponsorbidrag till en kristallkrona som köpts in och nu ska restaureras för att sedan hängas upp i en av slottsflyglarna. Fortsättning följer.
 
Renée Jonson, president och tillika jobbmässigt hemmahörande på Nääs Slott