">">
En intensiv och inspirerande morgon fick vi när Marie Hjalmarsson Engelke, även mottagare av Lerums kommuns kulturpris 2022, gästade oss i fredags och med inlevelse och engagemang berättade om sin forskning och sitt skrivande om författarinnan Sophie Elkans liv och författarskap. Det hela startade med att Marie blev nyfiken på Sophie när hon började jobba på Nääs för 21 år sedan och på den vägen är det.
Vi fick se exempel på Sophies brev där hon skrivit text både uppifrån och ner, nerifrån och upp samt längs kanterna för att få med allt. Varje brev kunde vara 7-8 A5-sidor skrivna på det viset – på både fram- och baksida.
 
Sophie var systerdotter till August Abrahamson, den siste private ägaren av Nääs Slott. Hon gifte sig 1872 på Nääs med sin kusin Nathan och de fick tillsammans dottern Kerstin. Bara några år senare förlorade hon tragiskt först maken i tuberkulos och två dagar senare även dottern. Inte nog med det – strax därefter gick även hennes far bort.
 
Sophie gifte aldrig om sig men hade ett diskret distansförhållande med Alexis Sleys, en känd pedagog i Belgien, under många år.
 
Skrivandet blev viktigt för Sophie och hon skrev till att börja med under pseudonym. Hon talade sju språk och översatte en stor del av litteraturen kopplad till det världsberömda slöjdseminariet på Nääs.
 
Som författare gjorde Sophie sin debut år 1889. Hon kom också att bli mycket god vän med Selma Lagerlöf. De båda kvinnorna skrev ofta tillsammans, ofta på Nääs, och gjorde även flera resor tillsammans, bland annat en till Jerusalem. Ett helt kapitel i boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” tillägnar Selma Nääs.
 
Vill du höra Marie berätta om Sophie så tipsar vi om att hon har temavisningar om Sophie i Nääs Slott både 14 och 28 maj.
 
Stort tack till Marie som delade med sig av både sitt enorma intresse och av sitt eget och  Sophies författarskap med detta fängslande föredrag fyllt av energi och kunskap.