">">
Med värme och inlevelse fick vi höra Oscar Hammarfjord berätta om organisationen Smile Train – världens största välgörenhetsorganisation för läpp-käk-gomspalt men inte fullt så välkänd. Oscar är både tandläkare och specialistläkare in om öron, näsa och hals – en bra kombination för att åka ut i världen och operera just läpp-käk-gomspalter.
 
Smile Train jobbar via egna center i över 70 länder. Som exempel nämnde Oscar att de exempelvis har sex operationsdagar per vecka på det LKG-center (läpp-käk-gom) i Thrissur i Kerala i Indien där Oscar jobbat. Varje operation görs snabbt (tar ca 40 minuter) och med väldigt bra resultat. Varje operation kostar ca 100$ tack vare upplägget med speciella centran.
 
Han berättade att varje operation följs upp med ett flöde av åtgärder för att bli så bra som möjligt och för att undvika att patienten exempelvis blir döv.
 
Vi fick även veta att det är oklart vad läpp-käk-gomspalt beror på. Det man vet är att det dels är kopplat till en viss gen och dels att det kan uppstå i fostrets vecka 7 då tungan ska sjunka ner från gommen.
 
Det här får man verkligen säga är hjälp till självhjälp!
 
Stort tack till Oscar för ett mycket lärorikt och inspirerande föredrag. Dagens lotteriintäkt går till Smile Train.
 
 
Renée Jonson, president