">">

Krönika om helgens föreställning och boken Sörjen som blev

Förra året 2020 så läste jag en bok på semestern som verkligen berörde på djupet. Nämligen ”Sörjen som blev”
Denna bok handlade om en historisk resa över tre generationer och närmare bestämt om ett av de 80 000 finska krigsbarn som kom till Sverige under kriget.
 
Boken är skriven av Anna Takanen vars far Timo Takanen kom till Sverige som krigsbarn 1942.
Boken berörde mig mycket starkt eftersom även min mor kom till Sverige 1942 och precis som Anna uttryckte det idag så är det en sak att läsa om historiska händelser men en helt annan sak att vara emotionellt berörd genom en nära anhörig och att det tar 4 generationer innan ett krig går ur en familj.
 
I eftermiddags så var jag tillsammans med min mor och make och lyssnade och såg en hjärtgripande föreställning på Ätrasalen i Vessigebro i Halland som bygger på just hennes succébok ”Sörjen som blev”.
 
Jag imponerades mycket över hur Anna lyckades med denna ytterst personliga föreställning och gav verkligen en röst åt såväl alla krigsbarn som deras anhöriga.
 
Detta är en del av Sveriges o Finlands historia och ger en glimt av hur just krigsbarnen och deras anhöriga hade det men lika relevant idag enligt Anna, för vilka är dagens krigsbarn?
 
En mycket sevärd föreställning då vart femte barn i världen idag befinner sig i en krigszon!
 
En föreställning som även kommer till Dergårdsteatern i Lerum den 12 november och som jag varmt rekommenderar er att boka biljetter till i god tid!
 
 
//Jaana Kollberg Sekreterare Lerum Aspen RK