">">

Från en kris till en annan

Som 80-talist har jag under hela mitt liv upplevt ett samhälle där det mesta har blivit bättre och bättre och det har alltid funnits en drivkraft att skapa förändringar som har ökat möjligheten och friheten för människor.
 
För mig var det som om en bomb slog ner för två år sedan när pandemin kom. En brinnande bomb som flammade upp om och om igen. Massor av saker som brukade vara roliga, viktiga, medmänskliga och till och med livsnödvändiga, var plötsligt skamliga och farliga. Men trots en tvåårig kris med snabba vändningar och många bakslag fanns en kämpaglöd och kreativitet bland människor, för att klara oss igenom detta tillsammans, även om vi inte fick vara tillsammans. Jag tror att vi alla, under dessa två år, verkligen insåg hur mycket frihet betyder för oss.
 
Efter en eskalerande smittspridning i början av det här året, slocknade plötsligt den brinnande bomben och jag hann dra några lättnadens andetag. Tills jag vaknade upp tidigt på morgonen på min födelsedag den 24 feb och insåg att en ny bomb hade fallit. Ett krig hade startat i Europa. Det hade bokstavligen fallit bomber över människor i ett samhälle, som liksom vårt, byggt upp en drivkraft för att skapa möjligheter och frihet för invånarna under årtionden.
 
Naiv 80-talist som jag är, tänkte jag direkt att någon kommer att stoppa det. Det finns väl ingen som kan starta ett anfallskrig som om det vore 1700-tal utan att någon stoppar det? Med information som sprids snabbare än en löpeld på internet och sociala medier, så borde det inte finnas en chans att någon kan upprätthålla fasaden och fortsätta utan att folk eller makthavare runtomkring ställer sig emot? 
 
Men för var dag som går blir det tydligare att frihet inte är en självklarhet, att det är något vi alla måste kämpa för, varje dag. Vi fick känna på begränsningen av frihet under pandemin, och jag tror att den gav oss alla en drivkraft att kämpa för att få den tillbaka! Och nu är det dags att använda den drivkraft och kreativitet igen för att kämpa för frihet. För att folket i Ukraina ska få leva i trygghet i sitt eget land, för att folket i Ryssland ska få rätt att veta vad deras makthavare håller på med och hitta drivkraften att skapa förändring och frihet. För sig själva och framför allt för människorna i Ukraina. 
 
Rotary är ett globalt nätverk med många engagerade och kreativa människor, förhoppningsvis kan vi hjälpa till att sprida den drivkraften och kampen för frihet dit den behövs bäst just nu. Hur kan vi göra det tro?    
 
Bästa hälsningar
Lisa Göthberg- Inkommande sekreterare